wtorek, 24 grudnia 2013

Makowiec zawijany

Dzisiaj przepis znaleziony niedawno w gazetce Lewiatana i wypróbowany.
Nie polecam masy makowej Helcom (takiej granatowej), bo moim zdaniem strasznie słaba (zresztą 20% maku..), ale tacie smakuje :/

 
Składniki (na 2 strucle):
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 125 g margaryny
  • 250 ml mleka
  • 150 cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • białko do posmarowania ciasta z wierzchu
  • opakowanie masy makowej (ok. 900g) 
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę, lekko podgrzane mleko i drożdżowy zaczyn. Wymieszać delikatnie. Podgrzać margarynę. Już ostudzoną dodawać porcjami do ciasta. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką - do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto znów zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować, posmarować białkiem, rozłożyć pół masy (z każdej strony zostawić 2 cm ciasta). Zwinąć w rulon kładąc zawinięciem pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik na 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować białkiem. Piec ok. 40 min.

Smacznego!