piątek, 22 maja 2015

Spaghetti a'la carbonara

Bardzo prosty przepis na spaghetti,
słyszałam od dawna, a nigdy nie próbowałam carbonary.
Danie takie szybkie i pycha.


Oryginalna carbonara śmietany nie ma!, ale dla mnie to sedno.
Znalazłam sobie chyba najprostszy przepis od Caroline na AllRecipes bez czosnku i innych bajerów i jest.


Składniki:
  • makaron
  • 200 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera
  • pół łyżeczki soli
  • większa szczypta czarnego pieprzu 
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
  • łyżka masła
  • 150 g wędzonego boczku lub szynki
 Wstawić wodę na makaron i w czasie jej zagotowywania wyciągnąć sobie produkty. Pokroić wędlinę w kostkę, ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką. W garnku/patelni stopić trochę masła, dodać wędlinę i krótko podsmażyć. Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany i nie przelewać zimną wodą!
Podawać gorące.  Mamy do wyboru 2 opcje:
1. nałożyć gorący makaron na talerze i tam polać sosem i trochę poczekać żeby ser się stopił
2. do podsmażonej wędliny dodać makaronu, zalać sosem, pomieszać, troszkę poczekać i gotową mieszankę podawać na talerze.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz