sobota, 27 czerwca 2015

Krążki cebulowe

Znana przekąska do filmu itp.
Niestety trochę czaso i składnikochłonna.

 

Składniki:

* 2 małe cebule
* 2 jajka
* 8 kopiatych łyżek bułki tartej
* 1 łyżeczka granulowanego czosnku
* 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
* 1 szklanka mąki (niekoniecznie)
* 2 łyżeczka soli
* łyżeczka słodkiej papryki lub innej przyprawy
* olej do smażenia

Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki (ok. 1,5 cm). Bułkę tartą łączymy z czosnkiem, ziołami, przyprawami i solą. Mieszamy. Każdy krążek panierujemy w mące, a następnie w jajku i bułce. (w zasadzie można pominąć mąkę). Krążki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do chwili aż się zarumienią. Wyciągamy i zostawiamy żeby troszkę ostygły. Smacznego! ;)








2 komentarze:

  1. Ooo krążki cebulowe. Chętnie bym zrobiła, dzięki za przypomnienie tej przekąski. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie. Muszę zrobić jeden dzień. :)

    OdpowiedzUsuń