sobota, 9 maja 2015

Muffinki kawowe

Mam w domu dużo rozpuszczalnej kawy, a w zasadzie nikt jej nie pije.
Nie lubię kawowych ciast, ale chciałam coś na szybko.
Nie ma mleka a chciałam muffinki.

Mimo to wyszły pycha. Muffinki kawowe w smaku jak orzechowe, i strasznie wilgotne.
Nie mieszałam dokładnie ciasta, przez co grudki chyba wyczuwam jako orzechy ;p

Za to fotki chyba najbardziej niewyraźne w ostatnim czasie tu..

Składniki:
  •  szklanka mąki pszennej
  • 150 g cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   4łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w sumie to więcej bo nie czuć)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • szklanka wody (oryginalnie mleka)
  •  pół szklanki oleju
W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, kawą, cynamonem i solą.W osobnej wymieszać jajko z mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać. Nalać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec przez trochę ponad 20 min w 190 stopniach.
Muffinki bardzo nie rosną. Są w miarę równe.








1 komentarz: