poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Drożdżowe rogaliki

Kto nie lubi rogalików?
Są z marmoladą, z czekoladą, polane polewą czekoladową, lukrem czy posypane cukrem pudrem.

Składniki:
Ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
Nadzienie: marmolada / czekolada
Polewa: cukier puder / lukier / polewa czekoladowa

Połączyć składniki na ciasto. Zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podzielić na 4 części. Części rozwałkowywać na kształt koła. Pociąć na trójkąty, czyli na pół, na pół i na pół czyli 1/8 :D Na środku większego końca trójkąta położyć ok. łyżeczkę marmolady (lub więcej w zależności od wielkości ciasta) lub 1, 2 kostki czekolady. Zwinąć do środka koła. Gotowe rogaliki ułożyć na papierze lub folii na blasze. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Piec ok. 40 min. Ostygnięte polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)