Niektórzy boją się, że ciasta z dodatkami warzyw będą dziwnie smakować.
Ale nic bardziej mylnego, to ciasto marchewkowe jest słodkie i wilgotne.
Wypróbowałam przepis ze sprawdzonej strony Kwestia Smaku, jednak przez unikanie nabiału pominęłam przygotowanie polewy i warstwy masy w środku.
Składniki: (tortownica ok. 25 cm)
- 2 jajka`
- 200g cukru pudru
- 200g mąki
- 150 ml oleju
- 200g marchewki
- 50g orzechów
- 50g wiórków kokosowych
- ćwiartka dużego jabłka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Jajka ocieplić. W tym czasie przygotować resztę odważonych składników abyśmy mogli na bieżąco dodawać je do ciasta. Cukier puder przesiać przez sitko, orzechy posiekać na drobne fragmenty, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nagrzać piekarnik do 150 stopni.
Jajka porządnie ubić w misce na puszystą masę. Nadal ubijając dodawać cukier, póżniej dolewać cienkim strumieniem olej. Wyłączyć mikser i wsypać marchewkę, jabłko, orzechy oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Do innej miski przesiać mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól. Wymieszać dokładnie w przesypać do masy marchewkowej. Znów lekko wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec godzinę, do suchego patyczka.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz