sobota, 7 grudnia 2019

Drożdżowe ciastka z marmoladą

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
(https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami)
W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :)



Składniki:
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- ok. 300 g marmolady

Podgrzać lekko mleko, dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Masło pokroić w kosteczkę i wymieszać z mąką.
Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z tłuszczem. Wlać drożdże oraz dodać cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać i połączyć w jednolite ciasto.
Wyrabiać około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 2 części, stolicę wyspać mąką, części rozwałkowywać na cienkie placki.
Pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek nakładać po łyżeczce powideł lub marmolady. Zawinąć jeden róg kwadratu na nadzienie, następnie przeciwległy róg zawinąć na wierzch tak żeby rożek wchodził pod spód ciasteczka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 10 minut.
Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz