sobota, 7 grudnia 2019

Sernik w kartkę "szachownica"

Przepis znalazłam na stronie Nastoletnie wypiekanie. Rodzina jest zachwycona :)


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)

Ciasto czekoladowe:
150 g masła
1/3 szkl mleka
2 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
180 g mąki pszennej
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
125 g miękkiego masła
1 szkl cukru
4 jajka
1 kg mielonego twarogu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
cukier puder lub polewa czekoladowa


Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe: Masło, mleko, kakao i cukier umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać, aż masło i cukier rozpuści. Następnie zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do mieszanki wbić jajka i wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksować na średnich obrotach miksera, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladowe ciasto przelać do blaszki, wyrównać szpatułką. Piec przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Następnie dodać jajka, ser, ekstrakt oraz przesianą mąkę. Wszystko krótko zmiksować do połączenia.

Ostudzone ciasto pokroić na ukos w paski o szerokości ok. 2 cm. Paski ułożyć w formie. Co drugi wyjąć i odstawić na bok. W wolne przestrzenie nałożyć masę serową. Pozostałe paski ułożyć na masie serowej i ponownie wypełnić wolne miejsca pozostałą masą serową. Wierzch również wysmarować masą, wyrównując powierzchnie. W taki sposób, po upieczeniu otrzymamy sernik szachownica. 

Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut, aż sernik będzie ścięty i lekko się zarumieni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin. Schłodzony oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz