środa, 18 grudnia 2019

Ciastka "Pieczarki"

Nie lubię jeść grzybów, ale ciasteczka jak najbardziej :)
Takie grzybki lepiej popijać, bo wychodzą trochę suche i bardzo zapychające, ale efekt wizualny jak najbardziej robi wrażenie na gościach :)


Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kakao

Miękkie masło krótko utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesiane mąki z sodą oczyszczoną i dobrze zmiksować. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie.
Za pomocą gwintu butelki lub nakrętki, umoczonej wcześniej w suchych kakao robić wgniecenia w ciastkach, imitując pieczarki. Piec w 180 st.C przez około 10-15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz