Nie miałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;)
Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje):
- filet z kurczaka (ok. 300g)
- 2 cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ok. 200 ml soku pomidorowego (ja dałam ok. 3 łyżeczek przecieru i wodę przegotowaną)
- 3 łyżki oleju
- pół łyżki mielonej słodkiej papryki
- pół łyżki soli
- pół łyżki mielonego pieprzu
- pół łyżki imbiru w proszku
- łyżeczka cukru
- większa szczypta ostrej papryki w proszku
Filety
myjemy, kroimy w kostkę wkładamy do miski a następnie dodajemy sól ,
pieprz , paprykę słodką i ostrą oraz imbir. Wszystko
mieszamy i zostawiamy na około 15-20 min.
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę jak kto woli , czosnek drobno siekamy.
Na
patelnie dajemy olej oraz przygotowanego
kurczaka.
Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula lekko się zeszkli.
Do podduszonych filetów wlewamy puszkę pomidorów i sok pomidorowy.
Dodajemy
cukier i gotujemy na małym gazie jeszcze około 20 min. Próbujemy i
jesli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem i nasz sos jest
gotowy.
Najlepiej podawać z ryżem.