Jeśli nie możecie jeść sera, szukacie mniej tłustej opcji albo po prostu brakło Wam składników na pizzę to focaccia jest dla Was idealna ;)
Słone ciasto drożdżowe z warzywami i ziołami.
Proste a jakie pyszne ;)
Przepis pochodzi ze strony - Apetyt na Kuchnię
Składniki:
- 300 g mąki typ 00 lub zwykłej pszennej
- 7g suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 15 sztuk oliwek
- suszone pomidory
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- zioła np. tymianek, rozmaryn, prowansalskie
- oliwa z oliwek
Do przesianej mąki i soli dodajemy suszone drożdże, pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, zioła. Całość mieszamy i wyrabiamy ok. 10 min na stolnicy podsypując mąką w miarę potrzeby. Ciasto powinno być miękkie. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2h. Formę do pieczenia o średnicy ok. 25 cm lub podobną smarujemy oliwą, posypujemy solą i wykładamy ciasto. Oliwki i pokrojone pomidory wciskamy w ciasto, całość posypujemy delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
Najlepiej zjeść od razu po ostudzeniu ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz