piątek, 14 sierpnia 2020

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

Jeśli nie możecie jeść sera, szukacie mniej tłustej opcji albo po prostu brakło Wam składników na pizzę to focaccia jest dla Was idealna ;)

Słone ciasto drożdżowe z warzywami i ziołami.

Proste a jakie pyszne ;)

Przepis pochodzi ze strony - Apetyt na Kuchnię

Składniki:

- 300 g mąki typ 00 lub zwykłej pszennej

- 7g suchych drożdży

- 200 ml ciepłej wody

- 15 sztuk oliwek

- suszone pomidory

- łyżeczka soli

- 1/2 łyżeczki cukru

- zioła np. tymianek, rozmaryn, prowansalskie

- oliwa z oliwek

Do przesianej mąki i soli dodajemy suszone drożdże, pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, zioła. Całość mieszamy i wyrabiamy ok. 10 min na stolnicy podsypując mąką w miarę potrzeby.  Ciasto powinno być miękkie. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2h. Formę do pieczenia o średnicy ok. 25 cm lub podobną smarujemy oliwą, posypujemy solą i wykładamy ciasto. Oliwki i pokrojone pomidory wciskamy w ciasto, całość posypujemy delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.

Najlepiej zjeść od razu po ostudzeniu ;) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz