piątek, 5 czerwca 2015

Ciasto z mikrofalówki - opłaca się?

Jakoś za czasów gimnazjum, może ze 3-4 lata temu często oglądałam Demotywatory. I tam znalazłam przepis na kakaowe ciasto z mikrofalówki w 5 min.


Ostatnio Delecta zaczęła produkować różne smaki takich ciast, a że dostałam od mamusi, to mogę się wypowiedzieć wrażeniami tu. Wpis nie jest sponsorowany przez tą firmę! ;)

Ideologia "Łatwego ciacha" Delecty polega na tym żeby wymieszać proszek z wodą, podgrzać w mikrofalówce nawet w przerwie w pracy i zjeść coś słodkiego. Koszt - ok. 2zł.

Ale czy takie ciasta w mikrofali faktycznie się upieką?
Coś tam wychodzi i jeśli naprawdę nie mamy nic innego słodkiego to będzie całkiem ok. W moim przepisie czekoladowym zawsze po wyjęciu z mikrofali zmniejszało swoją objętość. Z Delektą jest podobnie, najlepszy efekt był z piernikiem.

Miałam 4 smaki "Łatwych ciach" Delecty:
- karmelowy
- czekoladowy
- piernik
- jasne z kawałkami czekolady
Na kartonie miałam wskazówkę żeby dodać banana do surowego ciasta i tak podgrzać. Zrobiłam tak z jasnym i.. no smakowało jak surowe bo przecież bananowa paćka się nie upiecze.

Jak wrażenia?
Wszystkie proszki ładnie pachną czym tam powinny. Po upieczeniu najsilniej pachniał piernik (mikrofalówka ze 2 dni jeszcze zapach trzymała ;D). Karmelu się obawiałam w smaku, ale.. w ogóle go nie czuć. O jasnym się nie wypowiem bo bananowe ;p Ogólnie to sama z siebie bym ich więcej nie kupiła, bo niby wychodzą ciastowate ale takie nijakie moim zdaniem.

Nie mam zdjęć jasnego i karmelowego, ale karmel gdy otworzyłam drzwiczki tak fajnie opadł ;D Normalnie o połowę na moich oczach. Czyhałam na to przy czekoladzie, ale po otworzeniu mikrofali było już "opadnięte". (ostatnia fotka to całość z kubeczka)

 
 
 
Piernik mnie zaskoczył bo zajął cały kubeczek i nie opadał nawet po wyciągnięciu, po naciśnięciu łyżeczką obniżył się o 1-2 cm ;) 

 

A teraz jeszcze przepis z Demotywatorów. Może uznacie jak ja że nie opłaca się dla takiej ilości dawać tyle składników, ale próbować można ;) Ja lubię takie eksperymenty.