czwartek, 11 czerwca 2015

Muffiny piernikowe

Naprawdę są to "Czekoladowe Muffiny z Powidłami" znalezione u Domi.
Mi ewidentnie kojarzą się z piernikiem więc tak je nazwę ;)
Przepis zmodyfikowany, bo mniej słodki.


Nareszcie kupiłam sobie papilotki! Mniej mycia ;) więcej śmieci.
Składniki:
Suche:
  • 220 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Mokre:
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 3 łyżki miodu (dałam mój syrop z mniszka)
  • 5 łyżek przesianego cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 150 ml mleka
  • 1 jajo
Rozpuścić margarynę i zostawić żeby ostygła. Suche przesiane składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej większej zmieszać mokre. Przesypać suche do mokrych. Wymieszać nieidealnie. Nakładać do papilotek (mi wystarczyło na 15). Piec 20 min. w 180 stopniach.
Sprawdzić patyczkiem czy się upiekły, wyciągnąć z piekarnika na kilka minut, a potem przełożyć do całkowitego wystygnięcia na kratkę.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz