poniedziałek, 15 czerwca 2015

Truskawkowa galaretka

Próbowaliście robić sami galaretki zamiast kupować?
Smakują zupełnie inaczej, tata był zaskoczony ;)
Wychodzi bardziej sorbet, a nie przeźroczysto czerwona jaką znamy.



Przepis znaleziony na Kwestia Smaku

Składniki: (na 2 miseczki jak na zdjęciu)
  • 500 g truskawek (400 do miksowania, 100 do wrzucenia w całości)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki soku z cytryny
Truskawki opłukać i oderwać szypułki. 400 g zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odlać 2/3 szklanki musu do garnuszka, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę cały czas mieszając. Wlać żelatynowy mus do do reszty i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Można podawać z bitą śmietaną.
(My nie mogliśmy się doczekać więc po 2, 3 godzinach wstawiłam na 20 min do zamrażarki ;p)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz