Pamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek.
Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;)
Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś.
UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy
kuchni mają wegetarian!
Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia..
FENOMEN!
Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię. Wracam po 40 min i aż musiałam sb grzanki z mięchem zrobić ;)
Przepis znaleziony na allrecipes
Składniki: (na keksówkę 30x10 cm)
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków)
- 1 duża cebula
- 1 bułka
- 1 duże jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka mieszanki ziół (dałam prowansalskie)
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 jajka ugotowane na twardo
Jajka ugotować na twardo, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć i odcisnąć.
Wszystkie składniki (oprócz jajek na twardo wymieszać) dokładnie. Gdy za słabo się klei można dodać 2 łyżki wody lub śmietany. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej część mięsa aby przykryć spód i ugnieść. Na tym ułożyć jajka na twardo - wzdłuż przez środek. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. (jeśli teraz posmarujemy śmietaną powinniśmy jeszcze ok pół godziny ją piec). Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry.
Nadaje się do obiadu jako "kotlet" jak i na kanapki ;)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż to ciekawie wygląda! Nie spotkałam się z taką pieczenią jeszcze. :)
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze z jajkami nie robiłam, w ogóle dawno nie robiłam pieczeni rzymskiej. Też używam aplikacji Listonic :-)
OdpowiedzUsuńTo jeden z tych momentów, w których szalenie żałuję, że wciąż nie zainwestowałam w piekarnik.
OdpowiedzUsuń