Zamiast tradycyjnego makowca warto zrobić w tym roku gwiazdę ;)
Łatwo się dzieli i bardziej świątecznie wygląda.
Smaczna wyjdzie też w wersji z jakimś kremem czekoladowym typu Nutella zamiast maku.
Smaczna wyjdzie też w wersji z jakimś kremem czekoladowym typu Nutella zamiast maku.
Przepis pochodzi z bloga Grunt To Przepis
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka + 1 do smarowania
- 180ml letniego mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 300 g masy makowej (lub słoiczek nutelli)
Masło z mlekiem lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). Dodać drożdże, łyżeczkę i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. minut.
W oddzielnym naczyniu ubić z cukrem jaja na puszystą masę.
Do miski przesiać mąkę. Dodać ubite jaja oraz rozczyn
drożdżowy. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
Uformować kulę, miskę oprószyć mąką i zostawić w niej ciasto na godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na równe okręgi.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1/3
masy makowej (lub nutelli), pozostawiając ok. 1 cm brzeg bez nadzienia. Czynność powtórzyć z
drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły.
Ciasto
pokroić na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez
nacinania. (najłatwiej podzielić na 4 i ponownie każdy fragment 2 razy na pół). Każdy nacięty kawałek przekręcać raz w lewo, raz w prawo żeby wyszedł wzorek gwiazdy (niżej zdjęcia). Sklejać ze sobą na dole po 2 fragmenty.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz