poniedziałek, 17 lipca 2017

Ogórki kiszone

Lato, sezon ogórkowy w pełni!
Lubię ogórki w prawie każdej postaci, więc może warto odświeżyć bloga i coś napisać :)



Składniki:
  • ząbki czosnku
  • chrzan
  • dojrzały koper
  • opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki
  • średnie ogórki
  • słoiki (u mnie litrowe)
  • zalewa - na litr wody 5 dkg soli
 Wykonanie:
Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Powciskać ogórki - mniejsze, krzywe można układać na dnie poziomo, resztę pionowo ile się zmieści. Wymieszać sól z wodą według proporcji. Zalać słoiki przygotowaną zalewą aż pod wieczko. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 dni aż zmętnieją, a potem przenieść do piwnicy lub innego ciemnego miejsca.
Gdy zrobią się bardziej żółte a woda mętna są gotowe do jedzenia ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz