wtorek, 18 lipca 2017

Ogórki konserwowe

Kolejna porcja ogórków.
Tym razem konserwowe, może wolicie takie.
Więcej pracy, ale czy warto? :P
Moja mama robi co roku, więc chyba coś w nich jest :)



Składniki:
Zalewa:
  • 4 litry wody
  • 1/2 litra octu 10%
  • 16 dkg soli
  • 38 dkg cukru
Do każdego słoika:
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 ziarnka pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 dojrzały koper
  • małe ogórki (w sumie 5 kg)
Powkładać składniki do słoików. Zagotować zalewę i zalać gorącą ogórki w słoikach. Wstawić je do dużego garnka z gorącą wodą i przykryć przykrywką. (lub użyć specjalnego naczynia do przetworów). Gotować kilka minut, jeśli ogórki są większe może to być nawet i 15. Będą gotowe gdy zmienią kolor na bardziej żółty, ale nie całkiem. Wtedy wyjąć je i wyłożyć na ręcznik stawiając na wieczku i przykryć ściereczką. Gdy wystygną wynieść w ciemne miejsce i czeeekać ;) My zaczynamy je jeść dopiero po ok. miesiącu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz