Kolejna porcja ogórków.
Tym razem konserwowe, może wolicie takie.
Więcej pracy, ale czy warto? :P
Moja mama robi co roku, więc chyba coś w nich jest :)
Składniki:
Zalewa:
- 4 litry wody
- 1/2 litra octu 10%
- 16 dkg soli
- 38 dkg cukru
Do każdego słoika:
- 1 obrany ząbek czosnku
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 2 ziarnka pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 dojrzały koper
- małe ogórki (w sumie 5 kg)
Powkładać składniki do słoików. Zagotować zalewę i zalać gorącą ogórki w słoikach. Wstawić je do dużego garnka z gorącą wodą i przykryć przykrywką. (lub użyć specjalnego naczynia do przetworów). Gotować kilka minut, jeśli ogórki są większe może to być nawet i 15. Będą gotowe gdy zmienią kolor na bardziej żółty, ale nie całkiem. Wtedy wyjąć je i wyłożyć na ręcznik stawiając na wieczku i przykryć ściereczką. Gdy wystygną wynieść w ciemne miejsce i czeeekać ;) My zaczynamy je jeść dopiero po ok. miesiącu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz