Pogoda Wam dopisała i macie za duże ogórki do słoików?
Lubicie zupę ogórkową?
Ułatwcie sobie życie i ukiście już starte ogórki!
Składniki: (takie same jak do zwykłych kiszonych ogórków)
- ząbki czosnku
- chrzan
- dojrzały koper
- opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki
- duże ogórki
- sól
- słoiki (mogą być małe, dostosujcie sobie wielkość do porcji na 1 zupę)
Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, co jakiś czas je soląc. Najlepiej gdy będą duże i ciężko je inaczej wykorzystać. Tartą papkę powkładać do słoiczków. Zakręcić i ostawić na pewien czas w ciemne miejsce do ukiszenia. Potem dodawać przy gotowaniu zupy ogórkowej lub może nawet w ramach surówki?
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz