środa, 19 lipca 2017

Kiszone tarte ogórki (do zupy ogórkowej)

Pogoda Wam dopisała i macie za duże ogórki do słoików?
Lubicie zupę ogórkową?
Ułatwcie sobie życie i ukiście już starte ogórki!



Składniki: (takie same jak do zwykłych kiszonych ogórków)
  • ząbki czosnku
  • chrzan
  • dojrzały koper
  • opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki
  • duże ogórki
  • sól
  • słoiki (mogą być małe, dostosujcie sobie wielkość do porcji na 1 zupę)
 Wykonanie:
Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, co jakiś czas je soląc. Najlepiej gdy będą duże i ciężko je inaczej wykorzystać. Tartą papkę powkładać do słoiczków. Zakręcić i ostawić na pewien czas w ciemne miejsce do ukiszenia. Potem dodawać przy gotowaniu zupy ogórkowej lub może nawet w ramach surówki?
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz