piątek, 27 lipca 2018

Kurczak curry z ananasem

Orientalne, korzenne danie i dodatkowo na słodko.
Nie wszyscy polubią, ale warto spróbować.
Ja np. nie przepadam za przyprawą curry jednak w tym wydaniu chyba jeszcze to powtórzę ;)

Najpierw uważałam że jest tu za dużo curry, nawet w przepisie zapisałam łyżeczkę mniej,
ale gdy wymieszałam makaron z sosem i trzymałam w lodówce po podgrzaniu był już extra ;)


Przepis pochodzi ze strony.. Lidla :)
Jest prosty, składniki łatwo kupić, a więc czas odkryć nowe smaki ;)

Składniki:
  • 500 g fileta z kurczaka (2 duże piersi)
  • 6 plasterków ananasa z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  dodatkowo: ryż lub makaron do podania

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy imbir, miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje.
Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem.

Smacznego ;)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz