Orientalne, korzenne danie i dodatkowo na słodko.
Nie wszyscy polubią, ale warto spróbować.
Ja np. nie przepadam za przyprawą curry jednak w tym wydaniu chyba jeszcze to powtórzę ;)
Najpierw uważałam że jest tu za dużo curry, nawet w przepisie zapisałam łyżeczkę mniej,
ale gdy wymieszałam makaron z sosem i trzymałam w lodówce po podgrzaniu był już extra ;)
Najpierw uważałam że jest tu za dużo curry, nawet w przepisie zapisałam łyżeczkę mniej,
ale gdy wymieszałam makaron z sosem i trzymałam w lodówce po podgrzaniu był już extra ;)
Przepis pochodzi ze strony.. Lidla :)
Jest prosty, składniki łatwo kupić, a więc czas odkryć nowe smaki ;)
- 500 g fileta z kurczaka (2 duże piersi)
- 6 plasterków ananasa z puszki
- 1 średnia cebula
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- 5 łyżek śmietany
- 3 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz
- do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek
- dodatkowo: ryż lub makaron do podania
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy.
Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso
przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak,
aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy
na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić,
dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy imbir,
miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa.
Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje.
Gdy sos zostanie częściowo zredukowany,
dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą
ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze
przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz