poniedziałek, 6 lipca 2020

Pizza w 2h

Już mam na blogu przepis na drożdżową pizzę, 
ale ostatnio staram się ją robić bardziej wedle włoskiej tradycji.
Nie robię tak grubego ciasta, nie używam sosów czy ketchupu, staram się dawać mniej składników... 
Po prostu poczuć pizzę ;) 
Ostatnio wolę nawet inwestować w ser mozarella czy parmezan i włoską mąkę tipo 00. 
Odczuwam różnicę na plus choć oczywiście nadal sądzę, że nie jest to konieczne dla domowników ;)


Ten przepis pochodzi z filmu Tomka z Zajadam.pl
próbowałam też jego pizzy na zakwasie. Polecam kanał z całego serca ;)
Składniki:
* 250 g mąki pszenna (najlepiej specjalnej włoskiej typu 00)
* 150 ml ciepłej wody * ok. 5 g drożdży suchych * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka oliwy z oliwek
+ ser mozarella, parmezan lub żółty dobrze topiący się
+ przecier pomidorowy
+ oregano
+ składniki jakie lubimy: cebula, papryka, szynka, kukurydza itp.

Drożdże suche możemy rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodajemy mieszaninę do mąki, dosypujemy soli. Mieszamy łyżką składniki a następnie ręką wyrabiamy ciasto na gładką kulę. Powinno to zająć przynajmniej 10 min. Odstawiamy kulę ciasta do wyrośnięcia pod przykryciem przynajmniej na 30 min, do godziny. W tym czasie rozpoczynamy grzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Gdy ciasto mniej więcej podwoi objętość możemy zacząć formować placki rozciągając je dłońmi. Z tej porcji powinien powstać jeden duży lub 2 mniejsze okręgi. Nakładamy sos pomidorowy, posypujemy oregano, dodajemy tarty ser i układamy składniki. (Podobno lepiej kłaść dodatki NA SERZE, zwłaszcza jeśli zawierają dużo wody. Dzięki temu pizza nie będzie taka mokra). Pizze wkładamy do piekarnika na najniższą półkę na około 7 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz