Mam już na blogu przepis na podróbkę spaghetti bolognese 🍝
Teraz postanowiłam wypróbować nowy podobny przepis, oczywiście z niezawodnej strony KwestiaSmaku.
Nie czekając na chłopaka już wyjadłam całe.. pudełko :D
Nawet nie marnując czasu, tak jak makaron był w lodówce, podgrzałam, dodałam gorący sos i starty ser. Pychota!
Składniki
- 150 g makaronu
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego z łopatki lub karkówki)
- 200 ml bulionu, rosołu
- 200 ml sosu/przecieru/passaty pomidorowej
- 1 łyżka śmietanki 30% lub zwykłej
- tarty twardy ser
- bazylia
Jeśli nie masz rosołu z dnia poprzedniego najpierw ugotuj bulion (np. rozpuść pół kostki rosołowej w szklance. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na dużej patelni. Dodaj starty czosnek i wymieszaj. Dodaj mięso mielone, dopraw
solą, pieprzem i oregano i na dużym ogniu smaż przez ok. 15 minut,
aż całe mięso będzie obsmażone i zacznie się miejscami rumienić.Wlej gorący bulion i gotuj przez około 15 minut pod
przykryciem. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Do mięsa dodaj passatę i gotuj ok. 5 minut. Dodaj trochę śmietany.
Podawaj z gorącym makaronem, posypane tartym serem i posiekaną bazylią.
Podawaj z gorącym makaronem, posypane tartym serem i posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz