środa, 22 sierpnia 2018

Mega paprykowe leczo

Leczo jest daniem bardzo popularnym, a mimo wszystko nigdy wcześniej go nie robiłam.
Wypróbowałam przepis ze strony KwestiaSmaku i muszę Wam powiedzieć, że jest boskie <3
Gdy dodamy przyprawy zapach od razu ściąga wszystkich do kuchni i nie mogą się doczekać.
Danie jest tak dobre, że to jego jedyne zdjęcie które mam!
Potem już tylko człowiek myśli o jedzeniu ;)


Jest to wersja najprostsza, a mimo to pyszna.
Wystarczy nam jeden garnek i podstawowe składniki. 
Wszystko kroimy, wrzucamy do gara i cudo gotowe.

Składniki:
  • 2 łyżki tłuszczu (olej, oliwa, smalec, co kto chce)
  • 2 cebule
  • 200 g kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 papryki (najlepiej różnych kolorów)
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 500 ml passaty z butelki lub kartonu
 Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Różne kolory papryki również pokroić w kostki wielkości przynajmniej 1,5 cm. Do dużego garnka włożyć tłuszcz i dodać cebulę z kiełbasą. Mieszając co chwilę smażyć kilka minut po czym dodać starty na tarce czosnek. Podsmażyć chwilkę i dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Zalać passatą pomidorową i gotować pod uchyloną pokrywką ok. 15 min aż papryka zmięknie.

Podawać na ciepło z kromkami chleba.
Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz