sobota, 8 września 2018

Drożdżowe ślimaki z jabłkiem

Znów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;)
Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem i dodatkami już było gorzej.

Zresztą czy nie wyglądają pysznie?
 

 W przepisie nie podaję posypki z orzechów która jest na zdjęciu, bo mi nie pasowała do jabłek jednak. Smaruję też ciasto pozostałymi białkami z mlekiem, a nie żółtkiem, jak jest w przepisie.
Dodatkowo wykonałam partię z nadzieniem z nutelli ;) Ale trochę za bardzo się rozpuściła żeby chwalić się zdjęciami ;)

Składniki:
Ciasto
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 żółtko + 4 łyżki mleka
Nadzienie - ja dodałam własne jabłka ze słoiczka (przepis niebawem) ale można to zrobić tak:
  • 1 kg kwaśnych i twardszych jabłek
  • 25 g masła
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Włożyć na patelnię, dodać masło, sok i skórkę z cytryny, cynamon, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Smażyć mieszając przez około 15 minut aż jabłka zmiękną i rozpadną się.

Przygotowanie

Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać i wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajka (całe + żółtka). Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Czekając wykonać nadzienie z jabłek.
SAM TEN ETAP ZAJMUJE JUŻ ~ 2H

Formowanie
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na kilka (w oryginale 2 ale mi wyszły 3 :P) części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Na placki z ciasta wyłożyć przestygnięte jabłka. Zawinąć w roladki i każdą pokroić w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Najlepiej mieć kilka blaszek i robić kolejne porcje podczas nagrzewania piekarnika i pieczenia kolejnych partii, wtedy nie marnujemy czasu na czekanie aż urosną.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Nie pieczemy kilku blach naraz, tylko po kolei. Po upieczeniu można polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz