Znów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;)
Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem i dodatkami już było gorzej.
Zresztą czy nie wyglądają pysznie?
W przepisie nie podaję posypki z orzechów która jest na zdjęciu, bo mi nie pasowała do jabłek jednak. Smaruję też ciasto pozostałymi białkami z mlekiem, a nie żółtkiem, jak jest w przepisie.
Dodatkowo wykonałam partię z nadzieniem z nutelli ;) Ale trochę za bardzo się rozpuściła żeby chwalić się zdjęciami ;)
Składniki:
Ciasto
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- do posmarowania: 1 żółtko + 4 łyżki mleka
Nadzienie - ja dodałam własne jabłka ze słoiczka (przepis niebawem) ale można to zrobić tak:
- 1 kg kwaśnych i twardszych jabłek
- 25 g masła
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie
Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać i wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajka (całe + żółtka). Po ok. 5
minutach wyrabiania dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez ok. 10 - 15
minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na
1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Czekając wykonać nadzienie z jabłek.
SAM TEN ETAP ZAJMUJE JUŻ ~ 2H
Formowanie
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i
wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto
podzielić na kilka (w oryginale 2 ale mi wyszły 3 :P) części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30 x
30 cm. Na placki z ciasta wyłożyć przestygnięte jabłka. Zawinąć w roladki i każdą pokroić w poprzek na plasterki
o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej blaszce z
zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Najlepiej mieć kilka blaszek i robić kolejne porcje podczas nagrzewania piekarnika i pieczenia kolejnych partii, wtedy nie marnujemy czasu na czekanie aż urosną.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Nie pieczemy kilku blach naraz, tylko po kolei. Po upieczeniu można polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz