- 2 puszki fasolki w zalewie
-
250 g boczku
- 300g kiełbasy (ok. 1,5 laski)
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty
-
przyprawy: 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, pieprz
Zagotować fasolkę razem z zalewą, dodać 1 łyżeczkę
soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem kilka minut. Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i
co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w polplasterki kiełbasę, dodać
pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod
koniec dodać starty czosnek. Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia. Dodać passatę. Doprawić
majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz