czwartek, 20 września 2018

Szybka fasolka po bretońsku

Danie typowo chłopskie albo studenckie. 

Dużo mięcha, duża porcja. Dobre do odgrzania, schowania w słoikach :)
Przepis ze strony KwestiaSmaku

Składniki

  • 2 puszki fasolki w zalewie
  • 250 g boczku
  • 300g kiełbasy (ok. 1,5 laski) 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty
  • przyprawy: 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, pieprz
Zagotować fasolkę razem z zalewą, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem kilka minut. Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w polplasterki kiełbasę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek. Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia. Dodać passatę. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz