Jeśli znudziły Wam się moje muffinki z kawałkami czekolady,
to ten uniwersalny przepis na ciasto można wykorzystać także z nutellą.
Dla miłośników czekolady i orzechów w sam raz.
Świetna przekąska do zabrania ze sobą na drogę, do szkoły czy pracy a także przyjęcia.
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (ja dodaję kilka kropel olejków np. waniliowego, śmietanowego)
- Nutella
Wszystkie składniki mieszamy razem na gładką masę.
Nagrzewamy piekarnik do
180 stopni.
Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub po prostu wyłożonej foremkami do muffinek wlewamy
po łyżce ciasta.
Dokładamy po ok. łyżeczce nutelli i przykrywamy niecałą łyżką ciasta.
Pieczemy ok. 20-25 min w zależności od piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz