wtorek, 4 grudnia 2018

Sernik królewki na kakaowym cieście

Odkryłam pyszny sernik.
Mam w domu wielbiciela serników, ale ten pokochali wszyscy.
Nawet pies ukradł kawałek z talerzyka.
Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji.


Przepis pochodzi ze strony KwestiaSmaku. 
Z podanej tam porcji piekłam w większej tortownicy i wyszedł dość gruby.

Składniki:
Kakaowe ciasto kruche
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła (twardego)
  • 3 żółtka lub 2 jajka
Masa serowa
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie tłustego twarogu
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Przygotowanie:

Jedną kostkę masła wyjąć z lodówki, żeby rozmiękła. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem.
Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażarki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni.

Masa:
Miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wyłożyć masę na spód z ciasta w formie. Drugą część wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na wierzch (na tarce o dużych oczkach). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach.  
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 
Smacznego! :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz