Odkryłam pyszny sernik.
Mam w domu wielbiciela serników, ale ten pokochali wszyscy.
Nawet pies ukradł kawałek z talerzyka.
Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji.
Przepis pochodzi ze strony KwestiaSmaku.
Z podanej tam porcji piekłam w większej tortownicy i wyszedł dość gruby.
Składniki:
Kakaowe ciasto kruche
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła (twardego)
- 3 żółtka lub 2 jajka
Masa serowa
- 1 kg zmielonego trzykrotnie tłustego twarogu
- 200 g masła (miękkiego)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
Jedną kostkę masła wyjąć z lodówki, żeby rozmiękła. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem.
Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier
oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż
powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite
ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażarki, drugą pokroić na plasterki i
wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować
widelcem.
Zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
Masa:
Miękkie masło
ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe
i puszyste. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas
ubijając. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy
serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera na
jednolitą masę.
Wyłożyć masę na spód z ciasta w formie. Drugą część wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na wierzch (na tarce o dużych oczkach). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz