poniedziałek, 28 czerwca 2021

Letni zielony bigos z młodej kapusty

Lato pewnie kojarzy wam się z wieloma kolorowymi warzywami i owocami. I dobrze!

Postarajcie się wykorzystać sezon w pełni i próbujcie nowych dań.

Mnie w tym roku prześladuje młoda kapusta ;) 

Ciągle spotykam na nią promocje, zawsze zauważę na stoisku.

Nic dziwnego, że pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to bigos.

Już 2 razy wypróbowałam przepis Kwestii Smaku i z racji, że wychodzi coraz pyszniejszy dzielę się nim z Wami też tutaj. Warto sobie go gdzieś zapisać i korzystać systematycznie ;)

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • ok. 3 średnie śląskie kiełbasy (300g)
  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki rosołu/bulionu
  • 1-2 listki laurowe
  • kminek
  • pieprz i sól
  • 3 łyżeczki mąki
  • świeży koperek
  • ugotowane ziemniaki lub pieczywo
Kapustę szatkujemy (tniemy w wąskie paski) i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę  i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Kroimy kiełbasę w ćwiarki o średniej grubości 3-4 mm. Wrzucamy do garnka z cebulą i podsmażamy kilka chwil. Następnie do garnka dodajemy kapustę, bulion, sól, pieprz, listek laurowy i dużo kminku. Mieszamy dokładnie i przykrywamy pokrywką. Tak gotujemy około 15 minut żeby kapusta zmiękła. Pamiętajmy, żeby w tym czasie kilka razy przemieszać zawartość żeby nie przywarła do dna garnka.
Na patelnię wysypujemy 3 łyżeczki mąki i powoli podgrzewamy. Gdy zrobi się lekko brązowa (uwaga żeby totalnie jej nie spalić ;) ) wlewamy łyżkę oleju, lekko mieszamy i dodajemy nasz wywar z kapusty (oddzielamy samą "wodę", bez fragmentów składników). Mieszamy żeby pozbyć się grudek i tym sposobem uzyskujemy lekko brązowy sosik. Wlewamy go do garnka. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Zagotowujemy całość jeszcze raz i... możemy już jeść. Idealnie do tego dania pasuje pieczywo, ale możemy także użyć ziemniaków. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz