Lato pewnie kojarzy wam się z wieloma kolorowymi warzywami i owocami. I dobrze!
Postarajcie się wykorzystać sezon w pełni i próbujcie nowych dań.
Mnie w tym roku prześladuje młoda kapusta ;)
Ciągle spotykam na nią promocje, zawsze zauważę na stoisku.
Nic dziwnego, że pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to bigos.
Już 2 razy wypróbowałam przepis Kwestii Smaku i z racji, że wychodzi coraz pyszniejszy dzielę się nim z Wami też tutaj. Warto sobie go gdzieś zapisać i korzystać systematycznie ;)
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- ok. 3 średnie śląskie kiełbasy (300g)
- cebula
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki rosołu/bulionu
- 1-2 listki laurowe
- kminek
- pieprz i sól
- 3 łyżeczki mąki
- świeży koperek
- ugotowane ziemniaki lub pieczywo
Kapustę szatkujemy (tniemy w wąskie paski) i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Kroimy kiełbasę w ćwiarki o średniej grubości 3-4 mm. Wrzucamy do garnka z cebulą i podsmażamy kilka chwil. Następnie do garnka dodajemy kapustę, bulion, sól, pieprz, listek laurowy i dużo kminku. Mieszamy dokładnie i przykrywamy pokrywką. Tak gotujemy około 15 minut żeby kapusta zmiękła. Pamiętajmy, żeby w tym czasie kilka razy przemieszać zawartość żeby nie przywarła do dna garnka.
Na patelnię wysypujemy 3 łyżeczki mąki i powoli podgrzewamy. Gdy zrobi się lekko brązowa (uwaga żeby totalnie jej nie spalić ;) ) wlewamy łyżkę oleju, lekko mieszamy i dodajemy nasz wywar z kapusty (oddzielamy samą "wodę", bez fragmentów składników). Mieszamy żeby pozbyć się grudek i tym sposobem uzyskujemy lekko brązowy sosik. Wlewamy go do garnka. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Zagotowujemy całość jeszcze raz i... możemy już jeść. Idealnie do tego dania pasuje pieczywo, ale możemy także użyć ziemniaków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz