piątek, 10 kwietnia 2015

Śmietanowo-cytrynowa potrawka z kurczaka

Przepis znalazłam na opakowaniu ryżu parboiled z Lewiatana
danie dość czasochłonne jeśli nie mamy rosołu z kurczaka i kawałka w nim gotowanego mięsa.
 Najlepiej jeśli zrobimy je z resztek rosołu. 


Na zdjęciu może nie wygląda, ale jest pyszne ;)

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kg)
  • łyżka wegety/kucharka
  • 3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie po gotowaniu piersi + kostka rosołowa)
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • ryż/makaron/kasza
Gotujemy pierś z kurczaka z przyprawą (pierś wrzucamy do wrzątku na ok. 20 min). Wyciągamy ją z wody, wrzucamy do garnka kostkę rosołową (ilość w zależności od ilości wody). Pierś gdy ostygnie kroimy w dużą kostkę.
Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy żeby się nie przypaliła. Dodajemy rosół, mieszamy aż wszystko ładnie się połączy i zostawiamy do zagotowania. Dodajemy mieszając śmietanę i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojoną pierś i doprowadzamy do wrzenia.
Najlepiej zostawić sos na przynajmniej pół godziny żeby składniki się przegryzły.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz