niedziela, 5 lipca 2020

Pierogi z jagodami

Takie pierogi na lato są świetne. Dobre na ciepło, dobre na zimno.
Najlepsze posypane cukrem. Samym lub ze śmietaną. Pycha!


Przepis pochodzi ze strony Po Prostu Pycha

Składniki:
  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 200 ml gorącej wody (nie wrzątku!)
  • 20g masła (nie margaryny, min. 82% tłuszczu)
  • 1 łyżka soli
  • 300g jagód
  • cukier do posypania
  • śmietana
Przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i dodajemy jajka, masło i sól. Dolewamy stopniowo ciepłej wody zagarniając składniki nożem. Wyrabiamy ciasto na gładką kulę około 10 min. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min aby odpoczęło. Odcinamy pół lub 1/3 ciasta. Obsypujemy blat i wałek mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek ok. 2-3mm. Szklanką wycinać kółka, a na środek nakładać ok. łyżeczkę jagód. Ciasto składamy na pół i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Gotujemy osoloną wodę w większym garnku i wrzucamy partie pierogów, po 10-15 sztuk. Gotujemy tak pierogi 2 minuty licząc od ich wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy specjalną łyżką cedzakową i na talerzu układamy z odstępem od siebie żeby się nie skleiły. Podajemy z cukrem i śmietaną lub słodkim serkiem/jogurtem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz