Muffinek nie trzeba nikomu przedstawiać.
Dodać do bazowego ciasta możemy praktycznie wszystko, więc czas na sezonowe owoce ;)
Przepis modyfikowany na podstawie Kwestii Smaku
Składniki:
- 200g rabarbaru
- 50g jagód
- 250g mąki
- 150g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g oleju
- 125 ml mleka
- 2 jajka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rabarbar myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i kroimy w drobną kostkę. Jagody możemy użyć zarówno świeże jak i rozmrożone. Suche składniki mieszamy razem, mokre składniki najlepiej wymieszać osobno, ale można wszystko mieszać w jednej misce tylko do połączenia składników (bez owoców!). Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem i posypujey bułką tartą. Na koniec wsypujemy owoce i lekko mieszamy, żeby nie znalazły się w jednym miejscu, ale też żeby jagody nie zrobiły nam totalnie niebieskiego ciasta ;) Nakładamy ciasto do otworów i pieczemy 25 min w 180 stopniach. Gotowe studzimy poza piekarnikiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz