Zakwas wykorzystuje się głównie do pieczenia chleba.
Bułki też wychodzą bardzo dobrze, ale lepiej nie przechowywać ich długo, bo mogą być zbyt zapychające ;)
Przepis pochodzi z grupy "Chleb, bułeczki - sami pieczemy" od Macieja Dunin-Borkowskiego.
Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu
- 200 g mąki pszennej "zwykłej" np. typ 500, 550
- 200 g mąki pszennej "razowej/pełnoziarnistej" typ 1850 lub 2000
- 230 g wody
- 5 g soli
- szklanka wody na wrzątek
Ciasto zagniatamy około 10 min do elastycznej kuli. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 3 godziny. Wtedy dzielimy ciasto na 8 części i formujemy małe kulki. Odkładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 2 godziny. Pod koniec czasu rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z wstawioną na dnie dodatkową blachą na wrzątek. Bułki nacinamy i wkładamy do piekarnika. Do dolnej blachy wlewamy szklankę wrzątku żeby wytworzyła się para. Pieczemy 20 minut i wyciągamy do studzenia na kratce. Nie kroimy gorących!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz