niedziela, 31 maja 2020

Bułki na zakwasie

Zakwas wykorzystuje się głównie do pieczenia chleba.
Bułki też wychodzą bardzo dobrze, ale lepiej nie przechowywać ich długo, bo mogą być zbyt zapychające ;)


Przepis pochodzi z grupy "Chleb, bułeczki - sami pieczemy" od Macieja Dunin-Borkowskiego.
Składniki:
  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 200 g mąki pszennej "zwykłej" np. typ 500, 550
  • 200 g mąki pszennej "razowej/pełnoziarnistej" typ 1850 lub 2000
  • 230 g wody
  • 5 g soli
  • szklanka wody na wrzątek
Ciasto zagniatamy około 10 min do elastycznej kuli. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 3 godziny. Wtedy dzielimy ciasto na 8 części i formujemy małe kulki. Odkładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 2 godziny. Pod koniec czasu rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z wstawioną na dnie dodatkową blachą na wrzątek. Bułki nacinamy i wkładamy do piekarnika. Do dolnej blachy wlewamy szklankę wrzątku żeby wytworzyła się para. Pieczemy 20 minut i wyciągamy do studzenia na kratce. Nie kroimy gorących!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz