Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita i dają dłuższe uczucie sytości bo pęcznieją w żołądku.
Jeśli znudziła już wam się owsianka albo lubicie ciastka to mam dla was 2 wersje.
Kilka razy robiłam ciasteczka tak że po prostu mieszałam śmietanę, cukier i płatki.
W wersji dietetycznej pewnie jogurt, miód i płatki.
Tym razem wypróbowałam przepis z internetu z mąką i proszkiem do pieczenia
z bloga Charlotte Gotuje
Do ciasteczek warto dodać jakieś orzechy, rodzynki itp. żeby były ciekawsze.
Zamiast mleka widziałam przepisy z wodą albo.. sokiem jabłkowym - i to muszę wypróbować ;)
Ciasteczka te formujemy cienko, jak placuszki,
ponieważ i tak szybciej przypalą się od spodu niż będą upieczone w środku.
Dlatego opcja z mąką stwarzała u mnie obawy o zatrucie ;p
Bo surowy proszek do pieczenia i mąka chyba nie bardzo...
(chociaż wylizywanie misek itd. i tekst mamy "nie jedź tego bo brzuch Cię będzie bolał" jakoś nie przemawia)
Składniki:
- płatki owsiane, 2 szkl (jeśli mamy otręby to po szklance na składnik)
- mąka, 1 szkl
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- cynamon, 4 łyżeczki
- jajko, 1
- mleko, 1 szkl
- olej, 1/4
- cukier, 3 łyżki
Do miski wrzucić płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek
do pieczenia, rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem) i
cynamon i wszystko ze sobą połączyć.
W drugiej misce wymieszać jajko, olej i mleko. Dodać mieszankę do
suchych składników i wszystko dokładnie wymieszać.
Łyżką formować na papierze do pieczenia placuszki i piec 10min w 200 stopniach.
Uwielbiam owsiane ciastka, ale dodałabym do nich jakieś orzechy i rodzynki :):)
OdpowiedzUsuńOj tak, dodałabym bo wtedy by były pyszne ;D ale ostatnio u mnie brak wszystkiego normalnie a trzeba sobie jakoś radzić ;) W tym roku akurat nie mam też własnych włoskich orzechów to już marność totalna :D
Usuń