Kolejny przepis na chlebek z keksówki.
Keksówka pozwala nam tworzyć chleby wilgotniejsze i unikać rozpływania się ich na płaski placek.
Wyrastanie wymaga, większej ilości czasu niż w przypadku bochenków.
Łatwiej piec takie chlebki ludziom, którzy jeszcze nie opanowali formowania bochenków
lub nie mają odpowiednich naczyń.
Składniki:
- 160 g zakwasu żytniego (nakarmionego kilka godzin wcześniej, u mnie 12)
- 400 g wody
- 500 g mąki żytniej typ 720 (wypiek ze zdjęć 150 g żytniej, reszta pszennej pełnoziarnistej 2000)
- 7g soli
Wymieszać składniki mikserem z hakami 5 min. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić powstałym ciastem. Powinno ono zająć około połowy - 3/4 miejsca. Chleb wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 5 godzin do chwili aż wyrośnie prawie do brzegów blaszki. Pod koniec nagrzać piekarnik do 210 stopni. Chleb posmarować oliwą na wierzchu i piec 40 min. Studzić wyjęty z blachy na kratce. Można spryskać wodą po wyjęciu. Kroić całkowicie ostudzony, po kilku godzinach. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz