niedziela, 29 marca 2015

Trochę inny gyros

Faza na muffinki się skończyła, ale nowa jest na sałatę. Taką zwykłą zieloną, masłową.
W lodówce kurczak, jak nie zjem to się zepsuje, więc nowy pomysł - Sałatka gyros

Ale jak to u mnie z reguły jest. Pomysł super, ale brak składników.
Zrobiłam coś al'a gyros ale sałatę dałam masłową zamiast pekińskiej,
a zamiast majonezu jogurt naturalny.
I choć gdzieś się naczytałam że jogurt w sałatkach nie wypada jakoś super, to tu wymieszanego z ketchupem go nie czuć wcale ;)


Składniki:
  • pierś z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka,
  • ok. 3 łyżek oleju
  • 4 małe ogórki konserwowe,
  • pół cebuli,
  • ketchup,
  • puszka kukurydzy,
  • ser żółty,
  • pół jogurtu naturalnego,
  • sałata (u mnie masłowa, w oryginale kapusta pekińska),
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na małej ilości oleju, Wsypać do półmiska. Następnie pokroić ogórki konserwowe w kosteczkę i wysypać na mięso. Układamy warstwowo nie mieszając składników. Następnie kroimy cebulkę kosteczkę i wysypujemy na ogórki. Całość polewamy ketchupem i wysypujemy puszkę kukurydzy. Żółty ser należy zetrzeć na tarce i posypać  kukurydzę. Następną warstwą jest jogurt. Kapustę pekińską kroimy w cieniutkie paseczki, sałatę rwiemy na kawałki palcami. Wykładamy na wierzch.
Sałatka pasuje do frytek czy ziemniaków przy obiedzie.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz