Jeśli znudzi Wam się tradycyjny schabowy koniecznie zróbcie roladki :)
Prosta i smaczna propozycja do klasycznego polskiego obiadu.
Składniki:
- schab w plastrach
- papryka
- ogórek kiszony lub konserwowy
- musztarda
- jajko lub 2 do panierki
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Celowo nie podaję ilości, bo wiadomo, że ilość roladek dostosowujemy do liczby domowników.
Na każdy plaster potrzebujemy po pasku ogórka i papryki, więc nie potrzebujemy ich dużo.
Warto rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni i dopiec w nim roladki pod koniec aby mieć pewność, że mięso w środku nie jest surowe.
Schab rozbijamy na cienkie plastry tłuczkiem. Posypujemy każdy "kotlet" z obu stron solą i pieprzem. Po jednej stronie smarujemy cienko musztardą. Warzywa kroimy w cienkie, około pół centymetrowe paski, długości naszych plastrów mięsa. Na krawędzi posmarowanego mięsa kładziemy po plastrze papryki i ogórka i zwijamy roladkę. Możemy spiąć ją wykałaczką, ale panierka powinna zapobiec rozpadaniu. Panierujemy roladki najpierw w rozbitym jajku, później w bułce tartej. Na patelni podgrzewamy tłuszcz. Kładziemy roladki na rozgrzaną patelnię, najpierw miejscem gdzie skończyliśmy zawijać mięso w stronę patelni aby się nie rozwijały. Smażymy kilka minut i gdy nabiorą złotego koloru obracamy na drugą stronę.
Jeśli plastry mięsa były cienkie lub niewielkie, albo smażymy w odpowiedniej ilości tłuszczu na małym ogniu roladki będą gotowe z patelni.
Jeśli boimy się, że ciepło mogło nie dotrzeć do środka dopiekamy roladki w naczyniu żaroodpornym około 15 min w 180 stopniach.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz