niedziela, 31 maja 2020

Roladki schabowe z warzywami

Jeśli znudzi Wam się tradycyjny schabowy koniecznie zróbcie roladki :)


Prosta i smaczna propozycja do klasycznego polskiego obiadu.

Składniki:
  • schab w plastrach
  • papryka
  • ogórek kiszony lub konserwowy
  • musztarda
  • jajko lub 2 do panierki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Celowo nie podaję ilości, bo wiadomo, że ilość roladek dostosowujemy do liczby domowników.
Na każdy plaster potrzebujemy po pasku ogórka i papryki, więc nie potrzebujemy ich dużo.
Warto rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni i dopiec w nim roladki pod koniec aby mieć pewność, że mięso w środku nie jest surowe.

Schab rozbijamy na cienkie plastry tłuczkiem. Posypujemy każdy "kotlet" z obu stron solą i pieprzem. Po jednej stronie smarujemy cienko musztardą. Warzywa kroimy w cienkie, około pół centymetrowe paski, długości naszych plastrów mięsa. Na krawędzi posmarowanego mięsa kładziemy po plastrze papryki i ogórka i zwijamy roladkę. Możemy spiąć ją wykałaczką, ale panierka powinna zapobiec rozpadaniu. Panierujemy roladki najpierw w rozbitym jajku, później w bułce tartej. Na patelni podgrzewamy tłuszcz. Kładziemy roladki na rozgrzaną patelnię, najpierw miejscem gdzie skończyliśmy zawijać mięso w stronę patelni aby się nie rozwijały. Smażymy kilka minut i gdy nabiorą złotego koloru obracamy na drugą stronę. 
Jeśli plastry mięsa były cienkie lub niewielkie, albo smażymy  w odpowiedniej ilości tłuszczu na małym ogniu roladki będą gotowe z patelni. 
Jeśli boimy się, że ciepło mogło nie dotrzeć do środka dopiekamy roladki w naczyniu żaroodpornym około 15 min w 180 stopniach.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz