Idealna opcja jako śniadanie na ciepło, na obiad będzie za mało treściwe.
Swoje porcje zjadamy szybko i od razu chcemy więcej.
Dla mnie to taka ulepszona wersja jajecznicy, mimo że jajka są w całości.
Polecam podawać ze świeżym pieczywem jak bułka czy bagietką.
Istnieje mnóstwo różnych wersji tego dania.
Podstawowy przepis wzięłam z ulubionej strony Kwestia Smaku.
Można dodać fasolkę, boczek, fetę, szpinak, posypać szczypiorkiem.
Co kto lubi, można dać zaszaleć wyobraźni.
Składniki:
- pomidory w puszcze lub 2 zwykłe
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- kmin rzymski
- papryka chilli
- bazylia
- pieczywo
Pomidory z puszki odsączyć trochę na sitku. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić rozgnieciony czosnek i dodać pomidory. Doprawić przyprawami do smaku i smażyć kilka minut. Nie mieszać za dużo żeby pomidory się nie rozpadły! Zrobić wgłębienia w pomidorach i wbić w nie jajka. Doprawić je lekko pieprzem i solą. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć tak aż zetną się jajka. Podawać gorące z pieczywem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz