niedziela, 31 maja 2020

Szakszuka (podstawowa)

Idealna opcja jako śniadanie na ciepło, na obiad będzie za mało treściwe.
Swoje porcje zjadamy szybko i od razu chcemy więcej.
Dla mnie to taka ulepszona wersja jajecznicy, mimo że jajka są w całości.
Polecam podawać ze świeżym pieczywem jak bułka czy bagietką.

Istnieje mnóstwo różnych wersji tego dania. 
Podstawowy przepis wzięłam z ulubionej strony Kwestia Smaku.
Można dodać fasolkę, boczek, fetę, szpinak, posypać szczypiorkiem. 
Co kto lubi, można dać zaszaleć wyobraźni.

Składniki:
  • pomidory w puszcze lub 2 zwykłe
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • kmin rzymski
  • papryka chilli
  • bazylia
  • pieczywo
Pomidory z puszki odsączyć trochę na sitku. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić rozgnieciony czosnek i dodać pomidory. Doprawić przyprawami do smaku i smażyć kilka minut. Nie mieszać za dużo żeby pomidory się nie rozpadły! Zrobić wgłębienia w pomidorach i wbić w nie jajka. Doprawić je lekko pieprzem i solą. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć tak aż zetną się jajka. Podawać gorące z pieczywem. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz