środa, 27 maja 2020

Ryżowa sałatka hawajska

Dziś banalnie prosty i szybki przepis na sałatkę na słodko.
Jako dodatek mięsny można w niej użyć zarówno kurczaka jak i tuńczyka z puszki.

Zdjęcie może nie jest najpiękniejsze, ale taki urok sałatek majonezowych.


Składniki:

  • woreczek ugotowanego ryżu np. parboiled
  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
  • puszka kukurydzy
  • pół puszki ananasa
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
W wersji najprostszej czas zajmuje nam właściwie tylko ugotowanie ryżu, odsączenie i dość drobne pokrojenie ananasa oraz odsączenie tuńczyka i rozdrobnienie widelcem jego zbitych kawałków. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy mocno pieprzem oraz solą, dodajemy 2-3 łyżki majonezu i mieszamy. Jak w każdej sałatce tego typu lepiej odstawić ją do lodówki na parę godzin żeby smaki się przegryzły, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby trochę podkraść od razu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz