niedziela, 8 lutego 2015

Spaghetti bolognese

Chyba najbardziej znane spaghetti i pierwsze którego się nauczyłam ;)


Składniki:
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów w puszcze lub przecier w kartoniku
  • trochę wody w zależności jak gęstych pomidorów użyto
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru
  • ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich
  • makaron spaghetti
  • tarty żółty ser (lub parmezan)
Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule na piórka (lub kosteczkę jak ktoś woli..) i siekam czosnek.

 Wstawiam wodę na makaron. Na patelni z olejem smażę mięso mielone, ciągle mieszając żeby nie zostały duże kawałki ani nie przywarło.



Gdy woda się zagotuje wrzucam makaron w całości i gdy trochę zmięknie zaginam tak żeby cały znalazł się pod wodą. Do mięsa dorzucam cebulę z czosnkiem i podgrzewam pod przykryciem przez ok. 5 min. 


Dodaję słoiczek przecieru i trochę wody. Wsypuję cukier, przyprawy i duszę kolejne 5 min. 




Wyciągam makaron z wody prosto na talerze, dodaję sos i posypuję serem. 
 Smacznego! :)