Składniki:
- 3 łyżki oleju
 - 1/2 kg mięsa mielonego
 - 2 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów w puszcze lub przecier w kartoniku
 - trochę wody w zależności jak gęstych pomidorów użyto
 - sól, pieprz
 - łyżeczka cukru
 - ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich
 - makaron spaghetti
 - tarty żółty ser (lub parmezan)
 
Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule na piórka (lub kosteczkę jak ktoś woli..) i siekam czosnek.
 Wstawiam wodę na makaron. Na patelni z olejem smażę mięso mielone, ciągle mieszając żeby nie zostały duże kawałki ani nie przywarło.
Gdy woda się zagotuje wrzucam makaron w całości i gdy trochę zmięknie zaginam tak żeby cały znalazł się pod wodą. Do mięsa dorzucam cebulę z czosnkiem i podgrzewam pod przykryciem przez ok. 5 min. 
Dodaję słoiczek przecieru i trochę wody. Wsypuję cukier, przyprawy i duszę kolejne 5 min. 
Wyciągam makaron z wody prosto na talerze, dodaję sos i posypuję serem. 
 Smacznego! :)