Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów w puszcze lub przecier w kartoniku
- trochę wody w zależności jak gęstych pomidorów użyto
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich
- makaron spaghetti
- tarty żółty ser (lub parmezan)
Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule na piórka (lub kosteczkę jak ktoś woli..) i siekam czosnek.
Wstawiam wodę na makaron. Na patelni z olejem smażę mięso mielone, ciągle mieszając żeby nie zostały duże kawałki ani nie przywarło.
Gdy woda się zagotuje wrzucam makaron w całości i gdy trochę zmięknie zaginam tak żeby cały znalazł się pod wodą. Do mięsa dorzucam cebulę z czosnkiem i podgrzewam pod przykryciem przez ok. 5 min.
Dodaję słoiczek przecieru i trochę wody. Wsypuję cukier, przyprawy i duszę kolejne 5 min.
Wyciągam makaron z wody prosto na talerze, dodaję sos i posypuję serem.
Smacznego! :)