sobota, 7 lutego 2015

Pyszny żurek

Chyba coraz bardziej, nieświadomie nachodzi mnie na Wielkanoc :)
Jak nie babka, to dziś żurek.
Pierwszy raz go robiłam i polecam z całego serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl


Składniki na ok. 7 porcji:
  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • cztery białe kiełbasy
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżki startego, suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • ugotowane na twardo jajka
Podgrzewam bulion. Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i smażę na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią. Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. 40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat. Dodaję zakwas. Następnie wrzucam rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek (w trakcie dodawania do zupy mocno rozcieram w dłoniach, dzięki czemu uwalnia się bardzo dużo aromatów). Zupę gotuję w ten sposób jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaję śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Przed podaniem kroję kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!