Nie miałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;)
Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje):
- filet z kurczaka (ok. 300g)
 - 2 cebule
 - 2 małe ząbki czosnku
 - 1 puszka krojonych pomidorów
 - ok. 200 ml soku pomidorowego (ja dałam ok. 3 łyżeczek przecieru i wodę przegotowaną)
 - 3 łyżki oleju
 - pół łyżki mielonej słodkiej papryki
 - pół łyżki soli
 - pół łyżki mielonego pieprzu
 - pół łyżki imbiru w proszku
 - łyżeczka cukru
 - większa szczypta ostrej papryki w proszku
 
Filety
  myjemy, kroimy w kostkę  wkładamy do miski a następnie  dodajemy sól ,
 pieprz ,  paprykę słodką i ostrą oraz imbir. Wszystko 
mieszamy i zostawiamy na około 15-20  min. 
 Cebulę  kroimy w piórka  lub kostkę  jak  kto woli , czosnek drobno siekamy. 
 Na
  patelnie  dajemy olej oraz przygotowanego 
kurczaka. 
 Smażymy na  złoty kolor, następnie  wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula  lekko  się  zeszkli. 
Do  podduszonych filetów wlewamy puszkę pomidorów  i sok pomidorowy. 
Dodajemy
 cukier i gotujemy na małym  gazie   jeszcze około 20 min. Próbujemy  i 
jesli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem i nasz  sos  jest 
gotowy.
 Najlepiej podawać z  ryżem.