poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Bułki kajzerki

Podstawowe pszenne bułki ze sklepu, znane wszystkim.


Zachowują swoją miękkość przynajmniej 2-3 dni, można je też zamrozić na zapas.


Składniki:
  • 300 g wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy
  • łyżeczka soli
Wymieszać składniki i wyrabiać 10 min. Odstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia na pół godziny. Uformować 8 kulek i odstawić żeby odpoczęły 15-30 min.
W tym momencie możemy przyjąć 2 taktyki - iść na łatwiznę i naciąć lub wgnieść bułki nożem na krzyż, albo iść za tradycją kajzerek i nauczyć się specjalnego formowania. Nacięcia wykonujemy przed samym pieczeniem, natomiast po formowaniu bułki znów muszą trochę poleżeć. Formować kajzerki możemy na 2 sposoby: z wałka, gdzie wychodzą ładniejsze, albo 2 sposobem przedstawionym na dole.
Wyrośnięte bułeczki spryskujemy wodą i pieczemy 20 minut w 200 stopniach i studzimy na kratce. Smacznego!



Jak formować tradycyjne kajzerki?

Rozpłaszczamy kulkę na płaski okrągły placek. Kładziemy kciuk przy brzegu ciasta w stronę środka.

Zawijamy ciasto na palcu do środka i dociskamy na końcu. Dociskamy palcem ciasto wzdłuż palca jak byśmy chcieli je odciąć.

Powtarzamy ten krok 4 razy, gdy wydaje nam się, że nie wystarczy ciasta na zagięcie naciągamy je bardziej ręką. 

Ostatni odcinek wkładamy w miejsce naszego kciuka tak aby zakończyć okrągły kształt.

Poniżej ładniejsza wersja. Dziś formowałam je pierwszy raz.

Gotowe bułki odkładamy WZOREM DO DOŁU na papierze do pieczenia i dajemy im odpocząć 30 min, wtedy nagrzewamy piekarnik.

Przed pieczeniem odwracamy bułki WZOREM DO GÓRY i tak wkładamy do piekarnika na 20 minut w 200 stopniach.

Oprócz kajzerek z tego przepisu możemy też wykonać inne wzoru bułek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz