Podstawowe pszenne bułki ze sklepu, znane wszystkim.
Zachowują swoją miękkość przynajmniej 2-3 dni, można je też zamrozić na zapas.
Składniki:
- 300 g wody
- 8 g suchych drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 30 g oliwy
- łyżeczka soli
W tym momencie możemy przyjąć 2 taktyki - iść na łatwiznę i naciąć lub wgnieść bułki nożem na krzyż, albo iść za tradycją kajzerek i nauczyć się specjalnego formowania. Nacięcia wykonujemy przed samym pieczeniem, natomiast po formowaniu bułki znów muszą trochę poleżeć. Formować kajzerki możemy na 2 sposoby: z wałka, gdzie wychodzą ładniejsze, albo 2 sposobem przedstawionym na dole.
Wyrośnięte bułeczki spryskujemy wodą i pieczemy 20 minut w 200 stopniach i studzimy na kratce. Smacznego!
Jak formować tradycyjne kajzerki?
Zawijamy ciasto na palcu do środka i dociskamy na końcu. Dociskamy palcem ciasto wzdłuż palca jak byśmy chcieli je odciąć.
Powtarzamy ten krok 4 razy, gdy wydaje nam się, że nie wystarczy ciasta na zagięcie naciągamy je bardziej ręką.
Ostatni odcinek wkładamy w miejsce naszego kciuka tak aby zakończyć okrągły kształt.
Poniżej ładniejsza wersja. Dziś formowałam je pierwszy raz.
Gotowe bułki odkładamy WZOREM DO DOŁU na papierze do pieczenia i dajemy im odpocząć 30 min, wtedy nagrzewamy piekarnik.
Przed pieczeniem odwracamy bułki WZOREM DO GÓRY i tak wkładamy do piekarnika na 20 minut w 200 stopniach.
Oprócz kajzerek z tego przepisu możemy też wykonać inne wzoru bułek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz