wtorek, 21 kwietnia 2020

Obiadowa surówka z porem

Dziś przepis na prostą i smaczną surówkę do obiadu.


U nas w domu najczęściej podaje się ją do kotletów z ziemniakami, ale z powodzeniem można wykorzystać w innych daniach.



Składniki:
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • zielona część pora (lub kilka jeśli są małe)
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Pora przekrajamy wzdłuż na pół, lub nawet na ćwiartki, następnie kroimy w cienkie piórka. Przelewamy je wrzątkiem na sitki i odciskamy nadmiar wody. Marchewkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach na tarce. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy pieprzu i soli do smaku a na końcu także majonezu. Schładzamy w lodówce i dopiero zimną, gdy smaki się przegryzą podajemy do obiadu. Smacznego!

Moja mama twierdzi że na 2 dzień surówka jest nawet lepsza. Zależy jak dobrze odciśniemy por i ewentualnie ile wody mają w sobie jabłka, bo może podejść wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz