Dziś przepis na prostą i smaczną surówkę do obiadu.
U nas w domu najczęściej podaje się ją do kotletów z ziemniakami, ale z powodzeniem można wykorzystać w innych daniach.
Składniki:
- 2 marchewki
- jabłko
- zielona część pora (lub kilka jeśli są małe)
- ok. 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Pora przekrajamy wzdłuż na pół, lub nawet na ćwiartki, następnie kroimy w cienkie piórka. Przelewamy je wrzątkiem na sitki i odciskamy nadmiar wody. Marchewkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach na tarce. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy pieprzu i soli do smaku a na końcu także majonezu. Schładzamy w lodówce i dopiero zimną, gdy smaki się przegryzą podajemy do obiadu. Smacznego!
Moja mama twierdzi że na 2 dzień surówka jest nawet lepsza. Zależy jak dobrze odciśniemy por i ewentualnie ile wody mają w sobie jabłka, bo może podejść wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz