piątek, 10 kwietnia 2020

Omlet ze szpinakiem

Na śniadanie lub kolację polecam omlet.
Zwłaszcza gdy już nudzi się jajecznica a macie dużo jajek.
Tym razem prezentuję wersję na słono.



Czy Was też straszyli, że szpinak jest okropny?
Prawdę mówiąc dla mnie jest lepszy niż sałata a przez plotki bałam się próbować ;)

Przepis pochodzi ze strony Michała Wrzoska

Składniki:

  • 3 garści szpinaku baby (100g)
  • 3.3 łyżeczki masła klarowanego lub oleju
  • 3 sztuki jaj
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 sztuk pomidorków koktajlowych lub papryka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
Szpinak opłukać i osuszyć. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, dodać starty czosnek i podsmażyć. Wrzucić szpinak i smażyć około 1,5 minuty aż zwiędnie, co jakiś czas przemieszać. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Do jajek dodajemy szpinak i mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy drugą porcję tłuszczu i wylewamy masę jajeczną ze szpinakiem. Układamy na wierzchu pomidorki lub inne warzywa. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu podgrzewamy aż się zetnie (około 5 minut). Ściągamy na talerz i jemy na ciepło.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz