piątek, 10 kwietnia 2020

Sałatka z tuńczykiem

Ostatnio częściej jemy tuńczyka z puszki.
Zresztą lubimy wykorzystywać zapasy z szafek zamiast kupować świeże produkty.
Super opcją okazała się ta sałatka z tuńczykiem ;)
Znika w mgnieniu oka!

Przepis na sałatkę znalazłam na stronie Kulinarne Przeboje

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (najlepiej w kawałkach)
  • 1 woreczek ryżu parboiled
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 jajka na twardo
  • pół malutkiej czerwonej cebuli
  • 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Jajka ugotować na twardo i również ostudzić. Następnie pokroić je w kosteczkę. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Odmierzyć połowę puszki. Ogórki odsączyć i pokroić w kostkę. Tuńczyka również odsączyć z zalewy i ewentualnie lekko rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać z łupin, a następnie dość drobno posiekać w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez (2-3 czubate łyżki), doprawić sałatkę do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz