Ostatnio częściej jemy tuńczyka z puszki.
Zresztą lubimy wykorzystywać zapasy z szafek zamiast kupować świeże produkty.
Super opcją okazała się ta sałatka z tuńczykiem ;)
Przepis na sałatkę znalazłam na stronie Kulinarne Przeboje
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (najlepiej w kawałkach)
- 1 woreczek ryżu parboiled
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 3 jajka na twardo
- pół malutkiej czerwonej cebuli
- 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
- 3 czubate łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Jajka ugotować na twardo i również ostudzić. Następnie pokroić je w kosteczkę. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Odmierzyć połowę puszki. Ogórki odsączyć i pokroić w kostkę. Tuńczyka również odsączyć z zalewy i ewentualnie lekko rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać z łupin, a następnie dość drobno posiekać w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez (2-3 czubate łyżki), doprawić sałatkę do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz